Historia

Vesilaitoksen toiminnan käynnistyminen ja ensimmäiset vuosikymmenet

Huhtikuun 12. päivänä vuonna 1927 kaupunginvaltuusto teki pitkän neuvottelun jälkeen päätöksen Iisalmen kaupungin 1. kaupunginosaan rakennettavasta vesijohto- ja viemärilaitoksesta. Valtuusto päätti ottaa kolmen miljoonan lainan ja valtuutti rahatoimikamarin ryhtymään neuvotteluihin rahalaitosten kanssa. Samalla se myönsi 50 tuhatta markkaa pohjaveden perinpohjaista tutkimusta ja Yleisen Insinööritoimiston laatimien piirustusten ja kustannusarvion tarkastamista varten.

Maaliskuussa 1928 kaupunginvaltuusto päätti, eri vaihtoehdot kuultuaan, yhtyä rahatoimikamarin esitykseen, että vesi otettaisiin Porovedestä. Vesitorni, johon paloasema rakennettaisiin, tulisi Otavan- ja Savonkadun kulmaan. Vesitornin ja pumppulaitoksen suunnitelmat ja piirustukset laati arkkitehti Bertel Strömmer ja rakentajaksi hyväksyttiin turkulainen Oy Arvi Ahti. 

Komea vesitorni rakennettiin "Karvisen kirkon" paikalle. 

 Karvisen kirkko 252 x 157.jpg  Lumakeskus Majakka.jpg

Huhtikuun lopulla vuonna 1932 laskettiin imujohto Poroveteen ja vesilaitos saatiin osittaiseen käyttöön. Pumppu imi alkuun vettä vain 45 minuutin ajan vuorokaudessa. Puhdistamaton porovesi maistui aluksi oudolle, mutta ajanoloon maku parani.